lørdag 4. juli 2009

Sauebønder og fredet rovvilt i verneområder.

Forskning og undersøkelser har vist hvordan rovdyr og byttedyr gjensidig påvirker hverandre, i tillegg til en erkjennelse av rovdyrenes plass i naturens samspill.
Hver enste dag okkuperer norske sauebønder media med bilder av blodige istykkerrevne sauer og forlanger at rovdyra skal fjernes, for ellers kan de ikke fortsette å utøve sitt yrke .
Til tross for kunnskapen om utallige dødstall av andre årsaker enn rovdyrangrep, fortsetter denne farsen år etter år .
Tross svært få rovdyr , dør det flere lam på utmarksbeite i Vestfold og Agderfylkene enn i rovdyrfylkene Oppland og Buskerud.
Hvert 10 lam dør før de kommer i utmarka.
Og dette skyldes neppe rovdyra , men snarerer at sauen har mistet mesteparten av egenskapene de hadde fra før , fordi det er blitt avlet bort til fordel for mere kjøtt og ull .
Villsauen, derimot , er i stand til å gå ute hele året og har en ganske spesiell fluktadferd, som er unik , som skjermer de svakeste sauene og det er neppe registrert noen tap til rovdyr .
I Forskrift om hold av småfe, står det uttrykkelig : "Enhver dyreeier har ansvar for egne dyr uansett om de holdes i hus, er på hjemmebeite eller på utmarksbeite og forskriften inneholder konkrete bestemmelser om beitebruk og krav om tilsyn .
Alle bønder kan søke tilskudd til forebyggende tiltak mot rovvilt og regjeringen økte avsetningen til forebyggende og konfliktdempende tiltak fra 44 mill i 2007 til 68 mill i 2008.
Vanlig argumentasjon fra bøndenes side er at de ikke har økonomi til å passe sauene sine på heltid.
Når det gjelder andre tapsårsaker, som sykdom, snyltere og ulykker , er det opp til dyreeierne selv å holde regnskap med dette .
Ca 90% av alle erstattede sau og tamrein, erstates på bakgrunn av skjønnsmessige vurderinger, og det kreves ikke alltid dokumentasjon på at de er tatt av rovdyr .
Og på tross av dette, sitter de forskjellige fylkesmenn med ferdig utfylte fellingstillatelser, og det er visstnok nok å sende en sms , så er fellingtillatelsen ett faktum .
Den siste fellingtillatelsen ble gitt etter 30 minutter av Fylkesmannen i Oppland .
FFU (fellesaksjonenforulv.org )har ved gjentatte anledninger klaget på prosedyren over dette .
Rovviltnemda kan fatte vedtak om felling når ulvebestanden ligger over de fastsatte bestandmål og skal da baseres på de iste dokumenterte data for siste års yngling fra Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt .
Jeg kan bare slutte meg til det faktum at kunnskapen om rovdyr bestanden i Norge er minimal hos de organer som sitter og bestemmer våre rovdyrs skjebne uten overhodet å sette krav til sauebøndene om deres plikt i forhold til Lov om dyrevelferd , å sette igang tiltak som hindrer husdyrs lidelse og død .
Jeg vil gå så langt som å påstå at driftsformen ved en rekke sauebruk tar livet av de fleste sauer på grunn av manglende tiltak.Et annet og viktig aspekt er økoturisme/rovdyr , som jeg ser har det startet opp hele 7 firmaer i Rendalen .
Dette er den rett veien å gå , og Spydspissen Villmarksopplevelser og de andre trenger støtte og oppmuntring både fra sine sambygdninger og andre og bidrar til at turistflommen øker i inn- og utland .
Norge har etterhvert fått et ganske frynsete omdømme innen rovdyrforvaltning.